Tinerii din Ialoveni şi-au ales reprezentanţii în Consiliul Raional al Tinerilor

Duminică, 22 februarie, în 23 localităţi ale raionului Ialoveni au avut loc alegeri de tineret. Tinerii cu vîrsta între 15 – 25 ani şi domiciliul în localităţile raionului au ales membrii Consiliului Raional al Tinerilor Ialoveni prin vot universal, direct, egal, secret, liber exprimat, conferindu-i astfel legitimitate şi reprezentativitate care-i va permite să formuleze propuneri şi să iniţieze activităţi în interesul celor care l-au ales şi al comunităţilor.
Pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor au fost constituite 27 Birouri Electorale Locale (BEL). Membrii BEL au aşteptat tinerii alegători duminică la Secţiile de votare de la ora 10.00 pînă la 16.00. Secţiile de votare au fost amenajate cu mese la care s-au eliberat buletinele de vot, cu cabină sau cameră pentru vot secret şi cu urnă de vot. Membrii BEL au înmînat alegătorilor buletinele de vot, conform listelor electorale, numai la prezentarea actului de identitate (buletinului de identitate sau certificatului de naştere). La primirea buletinului, alegătorii au semnat în lista electorală în dreptul numelui. Alegătorii au avut posibilitatea să voteze numai în secţia de votare din localitatea în care au domiciliul. Buletinul de vot s-au completat de către alegători numai în cabina pentru vot secret, unde şi-au exercitat dreptul la vot punînd semnul X în cercul din dreptul candidatului pe care îl alege. Fiecare alegător a avut dreptul la un singur vot.
După închiderea Secţiilor de votare, membrii BEL au numărat voturile şi au întocmit procesul verbal al alegerilor. Comisia Electorală de Circumscripţie Ialoveni, timp de 5 zile de la data alegerilor, va anunţa rezultatele alegerilor identificînd persoanele a căror mandate de consilier au fost validate.
În total, la alegeri au participat circa 1500 tineri alegători.
Analiza preliminară a proceselor verbale ale alegerilor şi a contestaţiilor arată că peste 2 săptămîni se vor organiza alegeri repetate în cel puţin 3 localităţi.
Ziua alegerilor a fost precedată de un şir de proceduri electorale: constituirea organelor electorale, înscrierea candidaţilor, campania electorală, constituirea listelor electorale, elaborarea buletinelor de vot, etc. Toate aceste acţiuni au fost organizate şi desfăşurate în conformitate cu Codul Electoral şi un Plan de acţiuni adoptate de tineri din toate localităţile raionului Ialoveni şi aprobate de Preşedintele raionului. Acţiunile respective au constituit mai mult decît un exerciţiu practic al procedurilor electorale, sporind gradul de participare civică a tineretului din mediul rural.
Alegerile s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni – campanie de educaţie civică”, implementat de Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni prin suportul financiar al Oficiului în Moldova al Băncii Mondiale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova şi Ambasadei Regatului Norvegiei în România.

Mai multe detalii despre alegerile pentru Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni puteţi găsi pe blog-ul www.ialovenivoteaza.wordpress.com

picture-125 picture-0671 picture-096 picture-174

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.