Rezultatele atelierului „Experienţa Austriei în domeniul înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”

Persoanele cu dizabilităţi se integrează foarte greu pe piaţa muncii iar angajatorii nu sunt pregătiţi să le ofere un loc de muncă; este necesară o reformare a domeniului şi ajustarea legislaţiei la prevederile actelor internaţionale – sunt cîteva dintre concluziile la care au ajuns participanţii la atelierul de instruire „Experienţa Austriei în domeniul înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi” desfăşurat în perioada 10 – 11 iulie 2012 în or. Chişinău şi or. Ialoveni.
Evenimentul a constituit o platformă de discuţii şi transfer de know-how dintre doi experţi din Austria, Dl Wolfgans Sperl şi Dna Ulrike Votypka, reprezentanţi ai întreprinderii sociale WienWork din Viena şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale de resort, sectorului asociativ, angajatorilor, şcolilor profesionale, asistenţi sociali, psihologi (vezi Lista participanţilor Chişinău şi Ialoveni).
Prezentă la atelierul de instruire, Dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a menţionat că în ţara noastră este necesară de schimbat atitudinea şi de format o nouă abordare a domeniului integrării persoanelor cu dizabilităţi, astfel ca acest grup de persoane să devină membri egali ai societăţii. Dna Buliga a mai specificat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în februarie curent Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, acest act normativ fiind o nouă etapă în realizarea politicilor de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi care presupune asumarea de noi angajamente în domeniul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora, garantării posibilităţii pentru participare în toate domeniile vieţii, fără discriminare, de rînd cu ceilalţi membri ai societăţii.
Experţii din Austria s-au arătat interesaţi de politica ţării noastre în domeniul respectiv, iniţiind discuţii pentru a cunoaşte situaţia, a identifica problemele cu care se confruntă societatea noastră şi a oferi posibile soluţii reieşind din experienţa şi practicile pe care le-au avut în ţara lor. Experţii au făcut o prezentare amplă a conceptului întreprinderii WienWork şi a subdiviziunilor acesteia, a programelor şi proiectelor de instruire profesională şi integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, a serviciilor sociale oferite beneficiarilor şi angajaţilor, a surselor de finanţare, politicii de marketing, a aspectelor privind colaborarea cu serviciile publice de formare profesională şi plasare în cîmpul muncii, tehnicilor de abordare şi cooperare cu angajatorii. A fost remarcat faptul că tradiţia austriacă este de a crea întreprinderi sociale în care activează nu doar persoane cu dizabilităţi, iar domeniile de activitate ale unei asemenea întreprinderi sunt variate, anume aceste aspecte le asigură durabilitatea financiară. Experţii austrieci au menţionat că fiecare ţară trebuie să-şi adapteze politicile la situaţia sa, iar recomandările oferite de ei nu sunt soluţia perfectă la problemele din ţara noastră (vezi prezentările WienWork, Integrare pe piaţa muncii, Video).
Ataşatul pentru Muncă, Relaţii Sociale şi Protecţia Consumatorului de pe lîngă Ambasada Austriei la Chişinău, Dl Georg Reibmayr, a felicitat reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi ceilalţi participanţi la atelier cu faptul că Republica Moldova va avea în curînd o lege privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, totodată a specificat că Ambasada Austriei la Chişinău salută ideea desfăşurării unor astfel de ateliere şi va susţine în continuare acţiunile privind transferul de bune practici şi know-how în domeniul integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi. A făcut o succintă prezentare a proiectului „Integrarea socială a tinerilor cu dizabilităţi prin dezvoltarea unei întreprinderi sociale” implementat de către Asociaţia Obştească ,,Eco-Răzeni” în parteneriat cu Organizaţia austriacă non-profit ,,Verein Volkshilfe Solidarität”, cu suportul financiar al Ministerului Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului.
La deschiderea atelierului de lucru din or. Ialoveni, Dl Anatolie Melenciuc, vicepreşedintele raionului Ialoveni a adus un mesaj de recunoştinţă colegilor din Austria şi a făcut o scurtă prezentare a politicilor sociale implementate de administraţia raionului pentru persoanele cu dizabilităţi: două case comunitare în Hansca şi Ialoveni, un centru de zi la Ialoveni şi Serviciul Raional Psiho-pedagogic. Prezenţi la atelier, asistenţii sociali şi funcţionarii publici au luat cunoştinţă de politicile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi întreprinse de statul austriac, care sunt ca un fundament al proiectului care va fi implementat în Răzeni, unde 30 tineri cu dizabilităţi vor fi instruiţi prin programele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni şi ulterior vor fi angajaţi în localitate pentru ca această categorie de tineri să-şi aducă contribuţia lor în dezvoltarea comunităţii.
Atelierul de instruire „Experienţa Austriei în domeniul înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi” s-a desfăşurat cu suportul Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului (BMASK) din Austria, Ataşatului pentru Muncă, Relaţii Sociale şi Protecţia Consumatorului de pe lîngă Ambasada Austriei la Chişinău, Organizaţia austriacă Volkshilfe Solidarität în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”.

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.