Voluntari din Europa au participat la un schimb de tineret în oraşul Kiev, Ucraina

În perioada 22 – 30 iulie 2012, s-a desfăşurat cu success un nou proiect de schimb de tineret în oraşul Kiev, Ucraina. Acesta a fost realizat de organizația Grupo de Escoteros (scouts) din Figueira da Foz, Portugalia, cu contribuția financiară a Uniunii Europene prin intermediul Programului de cooperare cu ţările din vecinătate „Tineri în acţiune” şi a facilitat interacţiunea tinerilor voluntari din şase ţări europene: Belarus, Ucraina, Spania, Portugalia, România şi Moldova, tematica proiectului fiind: „Tinerii voluntari pentru Europa”.

Organizaţia parteneră din Republica Moldova în cadrul proiectului a fost Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”. Grupul care a reprezentat ţara noastră a fost format din cinci persoane: Dumitru Braga, Maria Gurău, Rusu Vasile, Olga Şendrea şi Raisa Usatîi (coordonator adult). Timp de o săptămînă organizatorii din Portugalia împreună cu partenerii din Ucraina au creat o atmosferă fantastică cu un program bine determinat. (Vezi PROGRAMUL)

Cum a început totul? Desigur, parcurgerea unui drum lung şi emoţii trăite în avion, iată-ne ajunşi în oraşul Kiev, cu străzi medievale pavate, cu multe centre ştiinţifice şi biserici faimoase şi cu felinare care dau la stradă. Programul începe. Vizita oficială cu liderii Serviciului Public de Tineret şi Sport din Ucraina, vizitarea străzilor Khreshchatyk, Gorodetsky, Reşedinţa Preşedintelui Ucrainei şi multe altele, au adus participanţii unii mai aproape de ceilalţi stimulînd încrederea şi cunoaşterea reciprocă.

Din zilele imediat următoare începem călătoria prin spaţiul cultural al oraşului. Vizitarea multor muzee, monumentelor istorice, mănăstirilor frumoase şi slăvite ne-au adus mai aproape de cultura şi istoria Ucrainei. Iar pentru o familiarizare mai detaliată cu organizațiile care lucrează în comun cu voluntarii din Ucraina s-au făcut vizite la sediul Forumului Tineretului Ucrainean, la liderii organizaţiei Scout din Ucraina, la conducerea organizaţiei de voluntariat „Alternative-V”.

După atîta efort, se cuvine și o seară care să te găsească mai aproape de suflet şi de cei dragi. A fost organizată seara cinei interculturale, unde fiecare ţară a reprezentat cele mai gustoase bucate, băuturi şi dulciuri tradiţionale. Un moment memorabil şi deosebit de plăcut afost cînd liderii de grup şi participanţii şi-au făcut unul altuia cadouri, schimb de suvenire. Cina interculturală s-a încheiat cu dansuri samba și cîntece spaniole. Acest schimb de tineret o fost o experiență frumoasă și deosebită pentru toți participanții.

Articol realizat de Maria Gurau si Dumitru Braga

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.