Primele 10 sectoare de Supraveghere de vecinătate din Moldova au fost create la Răzeni

supraveghere-20Asociaţia Eco-Răzeni în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Ialoveni şi Primăria comunei Răzeni au semnat vineri, 6 septembrie 20163 Acorduri de colaborare care stabilesc crearea în satul Răzeni, r. Ialoveni aprimelor 10 Sectoare de Supraveghere de Vecinătate (SdV) din Republica Moldova. Ceremonia de semnare a acordurilor a avut loc în incinta Primăriei din comuna Răzeni.

SdV reprezintă primul pas concret de colaborare între poliţie, autorităţile publice locale, cetăţeni şi societatea civilă cu scopul de a contribui la scăderea ratei criminalităţii în societate şi asigurarea ordinii publice. Semnarea contractului de colaborare reprezintă o acţiune importantă de asigurare a securităţii locuitorilor satului, prin implicarea şi participarea actorilor locali în acest proces. Prin intermediul contractului, partenerii – Asociaţia Eco-Răzeni, Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, reprezentat de Şeful IP Oleg Pohilă, Primăria comunei Răzeni, reprezentată de primarul Ion Creţu şi cetăţenii, membri ai sectorului se angajează să se mobilizeze şi să asigure securitatea şi cooperarea în cadrul unui sector de Supraveghere de Vecinătate.

Cooperarea între vecini stă la baza asigurării securităţii într-un cartier. Supravegherea de Vecinătate este instrumentul care stabileşte şi simplifică comunicarea între locuitorii unei mahalale, dar şi cu poliţia şi cu administrația publică locală. Prin intermediul SdV, cetăţenii implicaţi sunt instruiţi cum pot să-şi asigure securitatea casei, ogrăzii, vecinătăţii în care locuiesc şi cum pot să prevină infracţiunile. Astfel, SdV are scopul de a diminua frica de criminalitate, prin sporirea sentimentului de securitate.

dsc08272Ca urmare a semnării acordului de colaborare, membrii sectoarelor au primit informaţii practice despre cum să-şi protejeze proprietatea şi familia, totodată despre cum pot să contribuie la asigurarea ordinii din vecinătatea şi mahalaua în care locuiesc. De asemenea fiecare sector a fost marcat cu panouri speciale, care indică perimetrul supravegheat de locuitori. Panourile cu informaţia despre Supraveghere de Vecinătate îi avertizează pe potenţialii infractori şi criminali că vecinii din sectorul respectiv sunt activi şi atenţi la ceea ce se petrece nu doar în curtea lor, dar şi cea a vecinilor, iar la necesitate vor acţiona.

Pentru detalii despre programul Supravegherea de Vecinătate îl puteţi contacta pe Ion Braga, coordonatorul programului SdV la numărul de telefon 079641243, la adresa de email ionbraga@gmail.com sau pe pagina web www.supravegheredevecinatate.wordpress.com.

Programul SdV este implementat în Republica Moldova în colaborare cu organizaţia ”Neighbourhood Watch” din Estonia, Inspectoratul General al Poliţiei, Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, Consiliul Raional Ialoveni şi administrația publică din comuna Răzeni. Programul este susţinut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei.

Acest articol a fost publicat în ISTORII DE SUCCES. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.