Forumul Liderilor de sectoare de Supraveghere de Vecinatate

img_4686Sîmbătă, 14 decembrie 2013, Consiliul Raional Ialoveni a fost gazdă primului Forum al Liderilor Sectoarelor Supravegherii de Vecinătate. La Forum au participat circa 60 persoane, printre acestea, reprezentanţi ai Asociației Obșteşti “Eco-Răzeni”, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratelor raionale de poliție Ialoveni, Hîncești și Ungheni, primari și reprezentanții Consiliilor raionale Ialoveni și Hîncești, lideri de sectoare.

Proiectul Supraveghere de Vecinătate este la primul an de activitate şi rezultatele sunt vizibile. Există 40 de sectoare formate, în care sunt incluse circa 400 familii şi mult mai multe persoane care au iniţiativă şi îşi doresc ca casa, familia cît şi vecinii lor să fie în siguranţă.

Lilian Popescu, Preşedintele raionului Ialoveni: “Parteneriatul de vecinătate este foarte importat şi bine venit, oricît noi nu ne-am strădui să avem mai mulţi colaboratori de poliţie, oricum nu am putea acoperi toate localităţile. De aceea nu trebuie să fim uniţi numai la sărbători dar şi la siguranţa vecinului şi siguranţa noastră…”

Iulia Pancu, Vicepreşedintele raionului Ungheni: ”Dacă astăzi afirmăm că scopul acestui proiect este de a diminua numărul infracţiunilor totuşi noi în timp vedem că acesta nu va mai fi un proiect, nu va mai fi un program dar va fi de fapt un sentiment civic dezvoltat de noi…“

Dorel Nistor, Inspectoratul General al Poliţiei a Republica Moldova: ”Inspectoratul General al Poliţiei vă aduce salutul şi este mulţumit de iniţiativa societăţii civile, în promovarea programelor de prevenire şi combatere a criminalităţii în raioane şi localităţile rurale din ţară…”

img_4559În cadrul forumului a fost prezentată o retrospectivă asupra acţiunilor realizate pînă la moment, inclusiv acţiunile ce vor fi implementate în viitor, din perspectiva extinderii programului la nivel naţional, crearea reţelei de coordonatori naţionali, noi parteneriate, informare şi suport pentru localități şi un mediu mai protejat şi comod de trai.

Andrei Alcaza, Inspectoratul de poliţie Ialoveni:”Poliţia Ialoveni este partener la proiectul dat, noi ne-am asumat răspunderea să reacţionăm prompt la toate apelurile, mai ales liderilor de sectoare…”. Respectiv au fost prezentate sfaturi utile pentru protecţia personală şi a proprietăţilor.

Efimia Caprari, lider de sector, comuna Răzeni, r. Ialoveni: ”Dacă înainte ne limitam în sat numai la acțiuni de bună ziua, bună seara atunci, acum au apărut relaţiile mai strînse şi colaborăm mai bine, discutăm despre problemele care apar în vecinătatea noastră. Infracţiuni nu au avut loc pînă în momentul de faţă la noi în sector şi fiecare se simte în siguranţă…”

În semn de recunoştinţă, au fost oferite diplome, pentru aportul adus şi contribuţia activă la promovarea parteneriatului de colaborare între Poliţie, autorităţile publice locale şi societatea civilă, precum şi promovarea programului de prevenire a criminalităţii în localităţile rurale celor mai activi vecini, poliţişti de sector şi primari.

Programul Supravegherea de Vecinătate este o acţiune comună în care se implică actorii comunitari: vecinii, poliţia, administraţia publică locală. Este orientată spre a ajuta cetățenii să-şi asigure protecţia membrilor familiei, vecinilor, precum şi a bunurilor acestora.

Articol realizat de Gurău Maria

Acest articol a fost publicat în ISTORII DE SUCCES. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.