YOUTH FEST IALOVENI 2014

YouthFest2014La 16 noiembrie 2014, în sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni, s-a desfăşurat festivitatea ,,Youth Fest Ialoveni 2014”, dedicată Zilei Naţionale a Tineretului. La eveniment au participat cu prezentări de proiecte, bune practici şi istorii de succes ONG-urile, consiliile locale de tineret, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni, precum şi cele 12 grupuri de iniţiativă, care implementează proiecte în runda a IX-a a Programului de Granturi Mici.

În deschiderea festivităţii, domnul Lilian POPESCU, Preşedintele Raionului Ialoveni a felicitat tinerii cu prilejul Zilei Naţionale a Tineretului şi a menţionat că, este impresionat de vocea şi forţa tinerilor, care se face auzită prin diverse instrumente de participare a cetăţenilor la dezvoltarea comunităţii.

În continuare, a avut loc semnarea acordurilor de colaborare între Consiliul Raional Ialoveni, Consiliul Raional de Tineret Ialoveni, Fondul pentru Tineri Ialoveni şi Consiliul Municipal al Copiilor şi Tinerilor Chişinău.

Despre ansamblul acţiunilor de tineret desfăşurate în anul 2014 a relatat domnul Victor Pletosu, specialist raional de tineret, iar planul de acţiuni pentru anul 2015, pentru consiliile locale de tineret, a fost prezentat de Petru Vîrlan, secretar general, Consiliul Raional de Tineret Ialoveni.

Domnul Sergiu Gurău, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni” a sensibilizat asistenţa prin rezultatele Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, cu 9 runde de granturi mici, precum şi proiectul ,,Integrarea socio-profesională a tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni”, prin care a fondat Întreprinderea Socială ,,Floare de cireş” SRL, cu o cantină socială şi o seră pentru creşterea legumelor ecologice.

Doamna Maria Bivol, preşedinte, A. O. ,,Alternativa”, Costeşti, a venit cu date statistice despre sănătatea sexual-reproductivă a tinerilor din raionul Ialoveni, precum şi acţiunile pentru promovarea modului sănătos de viaţă.

Doamna Sabina Cotorobai, preşedinte, Asociaţia pentru Dezvoltarea Tinerilor Ruseşteni a prezentat proiectele: ,,Natura-prietenul tinerilor”, ,,Centrul de Tineret şi al Persoanelor în Etate Ruseştii Noi”, precum şi ,,Festivalul Tinerilor Voluntari” din localitate.

Consiliul local de tineret Ialoveni a prezentat proiectul ,,Asta-s eu, oraşul tău”, prin care colectează imagini despre locurile inedite din oraşul Ialoveni, pentru că ,,Natura este sufletul artei”, au accentuat tinerii.

Consiliul local de tineret Bardar a încîntat participanţii cu proiectul ,,Festivalul de Folclor ,,Frunza Nucului”, cu spectalul folcloric, bucătărie tradiţională, dar şi dansul ,,Frunza nucului”.

Consiliul local de tineret Costeşti a improvizat legenda şi istoria satului, cu personalităţile marcante născute aici. Totodată, au vorbit despre implementarea proiectului ,,Dragule, meleagule, frumosul meu, Costeşti”, prin care se instalează urne pentru deşeuri pe străzi.

Consiliul local de tineret Dănceni a relatat despre acţiunile de înverzire a plaiului, dar şi despre activităţile sportive organizate în localitate.

Consiliul local de tineret Horeşti a menţionat că echipează sala de dans la Casa de Cultură Horeşti, prin proiectul: ,,În ritm de dans” şi a invitat toţi tinerii la Festivalul Horelor, care se va desfăşura la 23 noiembrie 2014, orele 14:00. Casa de Cultură Horeşti.

Consiliul local de tineret Moleşti a povestit despre proiecţiile de film pentru tineret pe care le organizează, dar şi competiţia ,,Crosul democraţiei”, desfăşurată cu suportul preşedintelui Lilian Popescu.

Consiliul local de tineret Nimoreni a descris cu mult entuziasm activităţile intelectuale, sportive şi ecologice pe care le organizează în comunitate, în cadrul proiectului ,,Gîndeşte verde, gîndeşte curat”.

Consiliul local de tineret Răzeni a prezentat proiectul ,,La Răzeni sunt talente”, prin care a organizat un concurs la mai multe genuri de artă, identificînd tinere talente în localitate şi acum planifică acţiuni de promovare a lor.

Consiliul local de tineret Puhoi a spus despre oportunităţile pe care le oferă proiectele: ,,Centrul de ghidare în carieră Puhoi”, prin care a oferit suport tinerilor pentru proiectarea carierei; ,,Vorbele predau exemplele ghidează”, prin care a organizat ateliere de instruire în scrierea proiectelor; ..Digital World”, prin care asigură accesul facilitat al tinerilor la internet.

Consiliul local de tineret Suruceni a relatat despre implementarea proiectului ,,Atelier de dezvoltare a creativităţii”, prin care realizează macheta Mănăstirii ,,Sfîntul Gheorghe”, Suruceni şi proiecţii de film în aer liber pentru tineret.

Consiliul local de tineret Ţipala a implementat proiectul ,,Teren de mini-fotbal – promovarea unui mod de viaţă sănătos în comunitate”, prin care au amenajat şi echipat terenurile sportive.

La finele evenimentului, administraţia raionului a decernat participanţilor diplome în semn de recunoştinţă pentru participarea notorie la implementarea proiectelor comunitare şi complementare.

Autor: Victor Pletosu
Specialist principal în politici de tineret
Consiliul Raional Ialoveni

Acest articol a fost publicat în ISTORII DE SUCCES. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.