Întreprinderea socială „Floare de cireș” nominalizată la European Citizenship Awards 2018

Întreprinderea socială “Floare de cireș Catering” este printre semifinaliștii competiției European Citizenship Awards 2018, o inițiativă comună a Forumului Civic European și Volonteurope, două rețele europene care promovează cetățenia activă și recunoașterea importanței justiției sociale pentru coeziunea comunităților din Europa.

Votează online și oferă-ne șansa de a fi laureatul Premiilor pentru Cetățenia Europeană 2018: http://civic-forum.eu/ecawards/18

Menționăm că Asociația Obștească “Eco-Răzeni” este fondatorul primei întreprinderi sociale de catering în Moldova „Floare de cireş” SRL, care oferă formare și angajare pentru persoanele cu dizabilităţi. Peste 100 de femei și bărbați tineri sunt deja parte a istoriei noastre de succes. Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină 24 persoane în vârstă din satul Răzeni prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săpămână a prânzurilor. În perioada 2013-2018, 190 de beneficiari ai cantinei de ajutor social au primit gratuit peste 160 mii de prânzuri.

Unul dintre obiectivele statutare ale Eco-Răzeni este abilitarea tinerilor din mediul rural să își realizeze potențialul propriu prin abordări de dezvoltare comunitară durabilă. Pe baza acestui obiectiv, în aprilie 2012, Eco-Răzeni în colaborare cu partenerii săi din Austria (Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale și Protecției Consumatorilor, Volkshilfe Solidarität și WienWork), IM Swedish Development Partner și Fundația Est-Europeană, a început să acționeze printr-o abordare inovatoare în vederea reducerii sărăciei, oferind soluții pentru problemele sociale şi economice. Ca urmare, întreprinderea socială „Floare de cireş” a fost fondată și lansată în baza experienței austriece, în decembrie 2012, o mică afacere cu obiective sociale, prin care s-au creat inițial locuri de muncă și oportunități de formare pentru un grup de 12 de tineri cu dizabilități (7 fete și 5 băieți cu diferite grade și tipuri de dizabilitate). La întreprinderea socială sunt angajate la moment 24 de persoane: 14 femei și 10 bărbați, inclusiv nouă tineri cu dizabilități. Întreprinderea socială are două tipuri de activități economice: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră. Întreprindere socială oferă servicii de catering în Chișinău și toate regiunile Moldovei.

Întreprindere socială a început activitatea de prestare de servicii de catering, în septembrie 2013 și până în septembrie 2018 a servit aproximativ 2161 de evenimente pentru 274 de clienti care au participat circa 60 mii de persoane. La moment, personalul nostru deservește aproximativ 47 de evenimente lunar și are capacitatea de a deservi maxim cîte 3 evenimente zilnic. 54% dintre clienții noștri au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering, iar 87% dintre aceștia au rămas foarte mulțumiți de calitatea bucatelor și de serviciile de deservire. Din ianuarie 2015, întreprinderea socială este în proporţie de 89% sustenabilă din punct de vedere financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului.

În cadrul întreprinderii sociale, angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, aceștia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiarii pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații, și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. În septembrie 2015, Floare de cireş a lansat programul de instruire la locul de muncă pentru tinerii cu dizabilități din diferite regiuni ale Moldovei – la fiecare 4 luni, un grup de zece tineri cu dizabilități sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxiliar şi chelner, abilităţile le obţin în procesul de muncă la întreprinderea socială.

Floare de cireş este un program amplu de formare profesională care antrenează tineri bărbați şi femei cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, bărbați şi femei învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri, bărbați și femei cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități.

Procurînd serviciile şi produsele întreprinderii sociale, clienții contribuie direct la asigurarea sustenabilităţii programelor promovate de Întreprinderea socială „Floare de cireş”. Clienţii noştri obţin satisfacţie apelând la serviciile şi produsele întreprinderii sociale care susţine persoanele în căutarea unei speranţe sau îşi doresc o schimbare pozitivă în viaţa lor.

Floare de cireş este recunoscătoare tuturor partenerilor şi clienţilor care fac munca noastră posibilă. Sprijinul lor este esențial pentru susținerea programelor noastre importante pentru tinerii care doresc să devină cetăţeni care contribuie la dezvoltarea comunităţii. Floare de cireş, de asemenea, activează și pentru a servi ca un exemplu de inspirație pentru alte comunități ca să dezvolte întreprinderi sociale.

Specificăm aici că viziunea Eco-Răzeni este – comunități din Republica Moldova în care fiecare tânăr și tânără, inclusiv din categorii defavorizate, au acces la oportunități de dezvoltare personală și profesională, totodată contribuie activ la dezvoltarea durabilă a acestora. Totodată Floare de cireș își dorește să devină cea mai performantă întreprindere socială de catering din Republica Moldova orientată spre responsabilitate faţă de mediul înconjurător şi integrarea socio-profesională a persoanelor din categorii devaforizate.

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.