3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

An de an, pe 3 decembrie, în Republica Moldova și oriunde în lume, sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 14 octombrie, 1992. Cu acest prilej, Asociația Obștească „Eco-Răzeni” vine să-și exprime respectul și solidaritatea pentru persoanele cu nevoi speciale, dar totodată să-și reînnoiască angajamentul de a contribui, zi de zi, la eliminarea obstacolelor cu care se confruntă acestea.

Pentru că nu lipsa sau prezența unei dizabilități îi face pe oameni deosebiți, ci caracterul, munca, talentul și aptitudinile lor. Din cauza dizabilității fizice sau mentale, vizibile sau invizibile, o mare parte a populației nu se bucură de acces la aceleași comodități în sfera socială precum alții. Astfel, domeniile transportului, muncii, educației, vieții comunitare constituie domenii în care incluziunea lasă încă de dorit.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizablități constituie de fiece dată o șansă pentru fiecare din noi de a ne schimba atitudinea față de aceste persoane, motivându-ne și mai mult să promovăm, atât la locurile noastre de muncă, cât și în mediile societății, incluziunea, egalitatea și accesul lor în diverse sfere de activitate. Amintim, că potrivit datelor ONU, circa un miliard de locuitori ai planetei trăiesc cu incapacități, care constituie 15% din populația mondială. Și asta fără ca publicul larg să conștientizeze amploarea acestei realități! Astfel, ziua de 3 decembrie vizează promovarea acțiunilor în acest domeniu și încearcă să mobilizeze fiecare cetățean întru prosperarea demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități.

„Să recunoști deficiența unui individ este bine, să-i ameliorezi starea sau să-l vindeci este mult mai bine, să-l redai vieții sociale este totul!” (Pearl Buck).

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.