Vizită de studiu la Berlin – o adevărată experiență inspirațională

Cinci reprezentanți ai Asociației obștești „Eco-Răzeni” au realizat, în perioada 3-6 martie curent, o vizită de studiu în Berlin, Germania, cu scopul asimilării și dezvoltării unor soluții inovative de incluziune a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii. Vizita a fost organizată în colaborare cu experți germani, manageri ai întreprinderilor sociale de înaltă performanță, reunite în cadrul grupului național de lucru al atelierelor protejate LAG WfbM din Berlin.

În Germania, atelierele protejate sunt recunoscute de stat drept soluție reală de capacitare și dezvoltare a abilităţilor profesionale ale beneficiarilor, persoane adulte cu dizabilităţi, prin activităţi ocupaţionale şi lucrative cu scopul de a atinge un nivel de performanţă compatibil cu integrarea socio – profesională. Aceste companii incluzive, independente legal și economic, conlucrează întru facilitarea și fortificarea participării persoanelor cu dizabilități la viața profesională în mod durabil, prin crearea unor spații de lucru protejate – workshop-uri, care să le permită acestora să-și testeze abilitățile și să-și dezvolte altele noi. Atelierele în care beneficiarii desfăşoară diferite activităţi sub supravegherea instructorilor specializaţi sunt împărţite pe mai multe domenii: atelier de lumânări şi decoraţiuni interioare, atelierul de spălătorie textilă, atelierul de artă, atelierul de asamblare manuală, atelierul de metal, atelierul de reparație și întreținere a biciletelor, etc.

Astfel, programul vizitei a prevăzut întâlniri cu două din cele 17 organizații membre, a căror misiune comună e de a acționa asupra umplerii golului existent între necesitatea de încadrare în muncă și abilitățile persoanelor din categorii vulnerabile. Cu toții realizăm că munca înseamnă mult mai mult decât un drept fundamental pentru aceste grupuri sociale dezavantajate, însă, atât în Moldova cât și în Germania, accesul la angajare în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități continuă să se confrunte cu numeroase obstacole legale, de infrastructură sau de atitudine.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții Berlin workshops for people with disabilities GmbH (BWB) și FSD Lwerk Berlin Brandenburg non-profit GmbH, s-au discutat și împărtășit diverse aspecte legate de încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități în moduri diferite și originale, promovând o piață a muncii mai inclusivă. Atelierele protejate au constituit adevărate experiențe inspiraționale pentru echipa Eco-Răzeni, demne de a fi replicate și în țara noastră. Vizita de studiu a culminat cu valorificarea atracțiilor turistice ale Berlinului, oferind echipei oportunitatea de a descoperi istoria și patrimoniul indispensabil civilizației germane.

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.