Floare de cireș SRL

“Dacă mă angajez, pierd ajutorul social şi gradul de dizabilitate”, “nimeni nu angajează persoane cu dizabilităţi”, “cu-i mă adresez şi cine mă poate ajuta să-mi caut un loc de muncă sau să învăţ o meserie”, acestea sînt numai cîteva dintre întrebările şi problemele la care, începînd cu aprilie 2012, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” oferă răspunsuri şi soluţii tinerilor cu alte abilităţi din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Este vorba despre un program amplu care şi-a propus drept scop creşterea gradului de incluziune socială şi calităţii vieţii a tinerilor cu dizabilităţi prin facilitarea accesului lor la servicii sociale inovative, exersarea abilităţilor de viaţă şi de muncă, combaterea marginalizării, implicarea părinţilor şi asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor de incluziune socială.

banner2

De la lansarea programului şi pînă în prezent, circa 100 de tineri cu diferite dizabilităţi au beneficiat de evaluarea capacităţilor socio-profesionale, consiliere şi instruire vocaţională sau angajare la Întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL fondată în decembrie 2012 de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” cu suportul Ministerului Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului (BMASK), Asociaţiei „Volkshilfe Solidarität” şi WienWork din Austria. Întreprinderea este situată în satul Răzeni, raionul Ialoveni, iar domeniile principale de activitate sînt: prestarea serviciilor de alimentaţie publică (catering în Chişinău şi raionul Ialoveni) şi cultivarea legumelor ecologice în seră.

Într-un spaţiu suportiv şi securizat, fete şi băieţi învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Întreprinderea socială „Floare de cireş” este un program amplu de formare profesională care antrenează băieţi şi fete cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mîncare şi să o servească clienţilor, sau să cultive legume, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor.

Logo_Floare_1024x335_print300dpiÎntreprinderea socială „Floare de cireş” oferă speranţă, instruire şi angajare în cîmpul muncii pentru băieţi şi fete cu dizabilităţi pentru ca aceştia să-şi schimbe stilul de viaţă şi să devină membri activi în comunitate.

Asociaţia Obştească “Eco-Răzeni”, în colaborare cu parteneri din Austria, şi-a propus o abordare inovatoare pentru a acţiona asupra reducerii sărăciei prin promovarea coeziunii actorilor sociali din comuna Răzeni, r. Ialoveni şi oferirea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor sociale şi economice. În acest sens, organizaţia noastră a fondat Întreprinderea socială “Floare de cireş” SRL şi a lansat în iunie 2013 o afacere cu obiective sociale, creînd astfel oportunităţi de angajare şi instruire pentru un grup de 7 tineri cu dizabilităţi din comunitate (4 fete şi 3 băieţi cu diferite grade şi tipuri de dizabilitate).

Întreprinderea socială are două domenii de activitate: servicii de alimentaţie publică şi creşterea legumelor în seră. Întreprinderea şi-a început activitatea prin prestarea serviciului social “cantina de ajutor social” (la moment sînt 24 beneficiari ai acestui serviciu), în septembrie 2013 a fost lansat serviciul catering (contra plată, în regiunea satului Răzeni, inclusiv or. Chişinău), în luna aprilie 2014 a început să activeze şi sera pentru cultivarea legumelor ecologice. Procurînd serviciile şi produsele întreprinderii sociale, contribuiţi direct la asigurarea sustenabilităţii programelor promovate de Întreprinderea socială „Floare de cireş”. Clienţii noştri obţin satisfacţie apelînd la serviciile şi produsele întreprinderii sociale care susţine persoanele în căutarea unei speranţe sau îşi doresc o schimbare pozitivă în viaţa lor.

Întreprinderea socială „Floare de cireş” este recunoscătoare tuturor prietenilor care fac posibilă munca noastră. Sprijinul Dvs. este esenţial pentru a susţine dezvoltarea Programelor noastre importante: Integrarea socio-profesională a tinerilor cu dizabilităţi şi Cantina de ajutor social din Răzeni.

Servicii catering: bufet suedez, fourchette, pauze de cafea, business lunch.

????????????????????Pentru a beneficia de servicii catering, contactaţi echipa noastră:
Mobil: 079312021 / 079641243;
Telefon: 026895146, Fax: 026873325;
Web: www.floaredecires.org
Email: catering@floaredecires.org
Vom fi bucuroşi să vă ajutăm ca să alegeţi meniul perfect.

banner5

Prezentarea Programului Integrarea socială a tinerilor cu dizabilităţi

În satul Răzeni locuiesc circa 7,8 mii persoane, dintre acestea aproximativ 40 tineri cu vîrsta de la 16 pînă la 35 ani sunt cu dizabilităţi. Majoritatea (2/3) din ei nu au studii sau cu studii primare, respectiv nu sunt încadraţi în cîmpul muncii, iar 1/3 au experienţă minimă de activitate profesională sau lucru în echipă. De obicei, aceşti tineri trăiesc în familii social-vulnerabile cu un venit mediu lunar sub minimul necesar, sunt marginalizaţi de membrii comunităţii din cauza dizabilităţii.

Serviciul: Cantina de ajutor social

Condiţii pentru solicitarea serviciului

Model cerere

Lista beneficiarilor iulie – decembrie 2013

Total beneficiari în perioada 01 iulie 2013 – 31 martie 2014: 31 persoane, din care:
– 15 femei şi 16 bărbaţi
– 16 pensionari cu venituri mici
– 12 persoane cu dizabilităţi
– 3 persoane cu venituri mici
Total zile în care au fost livrate prînzuri: 111 zile
Total prînzuri gratuite livrate la domiciliul beneficiarilor: 2419 bucăţi
Cheltuieli pentru produsele alimentare: 36 mii lei
Costul mediu al unui prînz de circa 700 gr. (salată, felul întîi, felul doii şi pîine): 14,88 lei
Donator: Asociaţia Obştească „ProMoldova Social”

banner4banner1banner3
Asociația Obștească “Eco-Răzeni” a fondat în 2012 prima întreprindere socială de catering în Republica Moldova – „Floare de cireş” SRL, care oferă formare și angajare pentru tineri din categorii defavorizate, în special cu dizabilităţi, din mediul rural. Peste 100 de femei și bărbați tineri sunt deja parte a istoriei noastre de succes. Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină 26 persoane singuratice în etate și sărace din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săpămână a prânzurilor. În perioada 2013-2018, 190 de beneficiari ai cantinei de ajutor social au primit gratuit peste 160 mii de prânzuri.

În 2018, circa 4.8% din banii achitați de către clienții Floare de cireș SRL pentru serviciile de catering au fost direcționați spre asigurarea funcționării serviciului cantina de ajutor social din Răzeni.

Întreprinderea socială are angajate la moment 24 de persoane: 14 femei și 10 bărbați, inclusiv nouă tineri cu dizabilități. Întreprinderea socială are două tipuri de activități economice: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră. Întreprindere socială oferă servicii de catering în Chișinău și toate regiunile Moldovei. Întreprindere socială a început activitatea de prestare de servicii de catering, în septembrie 2013 și până în septembrie 2018 a servit aproximativ 2161 de evenimente pentru 274 de clienti care au participat circa 60 mii de persoane. La moment, personalul nostru deservește aproximativ 47 de evenimente lunar și are capacitatea de a deservi maxim cîte 3 evenimente zilnic. 54% dintre clienții noștri au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering, iar 87% dintre aceștia au rămas foarte mulțumiți de calitatea bucatelor și de serviciile de deservire.

Din ianuarie 2015, întreprinderea socială este în proporţie de 89% sustenabilă din punct de vedere financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. În 2015, cifra de afaceri anuală a fost de 50.000 de euro, în 2017 – 200.000 de euro. În 2017, 1 EUR investit de donatori străini, a generat 2 EUR sub formă de impozite în bugetul statului moldovenesc. În 2018, 100% din prestațiile sociale primite de la stat de către angajații cu dizabilități ai întreprinderii sociale, au fost restituite de către aceștia prin plata lunară a contribuțiilor de asigurări sociale reținute din salariu.

În cadrul întreprinderii sociale, angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, aceștia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiari pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații, și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. Aceștia participă la activități de voluntariat, totodată beneficiază de vizite la spectacole, muzee și excursii prin locurile turistice, vacanțe la mare și la munte.

În septembrie 2015, Floare de cireş a lansat programul de instruire la locul de muncă pentru tinerii cu dizabilități din diferite regiuni ale Moldovei – la fiecare 4 luni, un grup de zece tineri cu dizabilități sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxiliar şi chelner, abilităţile le obţin în procesul de muncă la întreprinderea socială și unitățile de alimentație publică partenere ale programului (de ex. Radisson Blu Hotel Chișinău, Centrul de zi pentru copii și Liceul teoretic din Răzeni). În 2018, 20 de tineri cu dizabilități au beneficiat de formare a competențelor profesionale la locul de muncă, dezvoltare a abilităților de viață independentă și asitență în angajare pe piața liberă a forței de muncă.

Floare de cireş este un program amplu de formare profesională care antrenează tineri bărbați şi femei cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, bărbați şi femei învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri, bărbați și femei cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități.

71 de tineri cu dizabilități (34 femei și 37 bărbați) din toate regiunile țării și-au îmbunătățit, timp de 4 luni, în medie cu 21% competențele profesionale pentru meseria de bucăt(-ar/-ărească) auxiliar(ă) și în medie cu 9% abilitățile de viață independentă în cadrul programului de instruire la locul de muncă.

În cazul a 79% dintre beneficiari, după instruire, s-a îmbunătățit starea materială pe termen lung datorită faptului că au fost încadarți în cîmpul muncii prin angajare asistată (42 de persoane) sau au urmat alte cursuri de instruire și programe sociale (14 persoane).

Specificăm aici că viziunea Eco-Răzeni este – comunități din Republica Moldova în care fiecare tânăr și tânără, inclusiv din categorii defavorizate, au acces la oportunități de creștere personală și profesională, totodată contribuie activ la dezvoltarea durabilă a acestora.

Întreprinderea socială “Floare de cireș Catering” este laureata competiției “European Citizenship Awards 2018”, categoria “Social Enterprise of The Year 2018”. Gala de înmînare a trofeelor s-a desfășurat la data de 2 decembrie 2018 în or. Gdansk, Polonia. Concursul se află la a III-a ediție și o inițiativă comună a Forumului Civic European și Volonteurope, două rețele europene care promovează cetățenia activă și recunoașterea importanței justiției sociale pentru coeziunea comunităților din Europa. Peste 4 mii de persoane au oferit votul întreprinderii sociale “Floare de cireș”, pentru ca aceasta să ajungă în finala concursului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.