Istorii de succes

  

****************************************************************

… Ne-am cunoscut cu Vadim, acum cinci ani, în iulie 2015.

Pentru vârsta-i fragedă, purta cu prea multă îndemânare haina grea a responsabilității, pe care părinții i-au pus-o în spate. Fiind băiatul mai mare și cel care nu știa a scrie și citi, cel cărui cu greu îi putea fi deslușită exprimarea, având dificultăți de vorbire –  se descurca de minune cu animalele din gospodărie: o turmă de oi, trei vaci, cinci porci –  sarcină care, doar lui, de mic i-a fost atribuită. Ca să nu mai punem la număr, zilele când mergea cu tatăl său în sat, pentru lucrările de construcție, care se iveau ocazional și care nu puteau fi ratate, pentru că era o sursă sigură de venit…

Soarta băiatului era hotărâtă, nimeni nici nu a încercat să presupună un alt viitor pentru el, altul decât cel, pe care il trăiesc ei acum: fără încredere în ziua de mâine, fără un loc stabil de muncă, înghițiți de lipsurile, grijile și necazurile bine știute de oamenii de la sat. Era uimitor, să înțelegi, cum un tânăr de vârsta lui, care ducea o povară atât de grea, reușea să rămână o fire energică și activă, veselă și optimistă, bună la inimă și săritoare la nevoie…

Așa l-am cunoscut pe băiatul cu zâmbetu-i larg și primitor, care acceptând provocarea participării în 2015 la “Programul de instruire la locul de muncă și angajare asistată a tinerilor din familii social vulnerabile, inclusiv cu dizabilități” implementat de Asociația Obștească “Eco-Răzeni”, și-a schimbat destinul: a făcut studii de specialitate, are o profesie, are un loc de muncă, are o sursă  stabilă de venit, are o mulțime de prieteni și o experiență de neuitat, alături de oameni deosebiți, care l-au ajutat să-și croiască o viață mai bună și care continuă să afirme că  totul este posibil, atunci când cineva crede în tine.

****************************************************************

Svetlana a moștenit o bogată experiență pentru cei doar 22 de ani ai ei. Fiecare zi pentru ea și copilul său – a fost și este o bătălie câștigată. Singură a luptat pentru a-și croi propria soartă, confruntând marile provocări ale vieții. Nu s-a lăsat învinsă de greutăți, le-a depășit chiar dacă a trebuit să facă imposibilul. A mers mai departe, continuând să se zbată pentru o bucățică de pâine, să caute un locușor unde să se adăpostească, atât ea cât și fiul său, păstrându-și cumpătul, blândețea și duioșenia, chiar și în cele mai cumplite momente: când copilul pe care îl ai în brațe, îți cere de mâncare, iar tu, nu-i poți oferi decât un zâmbet cald și o îmbrățișare, însoțită de promisiunea că în curând, se va găsi cineva care să ne întindă o mână de ajutor și totul se va schimba spre bine…

În perioada septembrie – decembrie 2015, visul Svetlanei a devenit realitate, împreună cu fiul său, au participat în Programul de instruire la locul de muncă și angajare asistată a tinerilor din familii social-vulnerabile, inclusiv cu dizabilități, implementat de A.O. “Eco-Răzeni”. În acest context, tinerei i s-a oferit adăpost, bursă și șansa de a deprinde o meserie, care să-i asigure zile mai liniștite în viitor. Cea mai valoroasă lecție învățată de Svetlana în timpul aflării ei la Răzeni, este că va depune permanent efort să fie antrenată în câmpul muncii, fiindcă s-a convins că dispune de abilitățile necesare, iar acest lucru îi va aduce stabilitate și siguranță în viața ei.

Intensitatea și calitatea emoțiilor trăite de Svetlana și copilul său în acele momente, alături și împreună cu alți tineri, cu siguranță, ne-au influențat pe toți, determinându-ne să fim mai buni. Am învățat cum putem rămâne a fi fericiți, pentru simplul motiv că ne-am născut și trăim pe acest pământ în familiile pe care le avem. Ne bucurăm de posibilitatea de a respira același aer și că putem împărți aceleași bucurii și necazuri cu cineva care ne înțelege și ne rămâne alături, chiar și atunci, când nu ai o fărâmă de pâine și numănui nu-i pasă de tine…

Probabil, povestea acestei tinere, a fost destul de convingătoare, fiind însoțită de un argument incontestabil: cel mai scump și mai valoros lucru care cu adevărat contează în această lume – rămâne a fi, sufletul unui om, relațiile și atitudinile omenești, eterna legătură dintre mamă și copil, iar bunurile materiale – nu sunt cele, de care întotdeauna și în totalitate depinde firea și existența omenească.

****************************************************************

“O viață fără griji, multă atenție, protecție și sprijin din partea celor dragi” – o situație deloc tipică pentru un tânăr cu dizabilități din țara noastră.

Expunem în continuare povestea lui Marcel. Un tânăr care, poate este mult mai norocos, în comparație cu mulți semeni de-ai săi, aflați în situații similare lui.

După absolvirea Școlii internat din Ialoveni, tânărul a revenit în satul natal. Evident, că doar membrii familiei au fost cei, care îi împărtășeau rutina zilnică, care consta în realizarea activităților casnice: măturatul prin ogradă, grija animalelor din gospodărie și poate, ocazional, mersul la cumpărături, care constituia o adevărată escapadă pentru Marcel, el fiind o persoană căruia îi plac relațiile cu semenii săi, care se împrietenește ușor cu alții și care este dornic de a stabili legături de prietenie permanente cu oamenii.

În 2015, nu a ezitat nici o clipă, acceptând cu mare drag, propunerea noastră de a participa în cadrul cursurilor de educație nonformală, oferite de Programul de instruire la locul de muncă și angajare asistată a tinerilor din familii social-vulnerabile, inclusiv cu dizabilități, coordonat de A.O. “Eco-Răzeni”.

Cu siguranță, cele ce aveau să se întâmple în viața lui Marcel, au depășit cu mult așteptările acestuia: a învățat să gătească, a deprins lucruri care până în acel moment, nu au prezentat nici un interes pentru el și nu a crezut niciodată, că pot intra în zona lui de competență. Și-a făcut prieteni noi, a fost chiar protagonistul unui Talk forum, eveniment în cadrul căruia, Marcel și-a împărtășit propria poveste și altor tineri cu dizabilități, îndemnându-i să nu renunțe la visele lor, oricât de irealizabile ar părea.

În prezent, tânărul este angajat. Așa s-a întâmplat, că s-a ales cu un job, care nu făcea parte din preocupările sale profesionale, dar în care – se regăsește cu desăvârșire acum. Echilibrul sufletesc – este realitatea în care trăiește Marcel și care ne dorim să devină normalitate pentru toți tinerii, fete și băieți, discipoli ai programului nostru, care nu s-au regăsit și rămân în așteptarea hazardului care are să le împlinească și visele lor…

****************************************************************

„Se spune că adolescenţa este o perioadă „dificilă”,
indiferent cum ni s-a părut nouă când am trăit-o pe propria piele”.

Când am cunoscut-o pe Elena, se afla exact în perioada de trecere de la adolescență la viața de adult. Împreună am participat la un şir de schimbări atât din punct de vedere emoţional, cât şi social, fiind o perioadă cu o încărcătură destul de controversată, cu multe frământări interne, însuşiri de noi comportamente şi modalităţi de realaţionare cu cei din jur. Prin participarea sa în cadrul Programului de instruire la locul de muncă și angajare asistată a tinerilor din familii social- vulnerabile, inclusiv cu dizabilități, implementat de A.O. “Eco-Răzeni”, Elena ne-a permis să participăm la sporirea constructivă a formării personalităţii sale, contribuind la alegerea şi dezvoltarea propriului ei set de valori sociale, oferindu-i posibilitatea de a stabili noi relaţii cu semenii şi ajutând-o să-şi organizeze şi consolideze independenţa emoţională. Prin această intervenţie, tânăra a reuşit să se descopere, să se cunoască, să se autoevalueze în raport cu realizările şi capacităţile sale şi ale altora. Prezenţa Elenei în program a ajutat-o să înţeleagă cine este, ce viitor îşi doreşte, ce profesie i se potriveşte, fapt care ulterior o va ajuta să-şi proiecteze acţiunile de viitor.

Fiecare adolescent este unic, doreşte să atragă atenţia asupra sa şi să devină centrul universului, iar pentru ca să-şi formuleze idealurile, ei necesită sprijin, înţelegere şi îndrumare. Prin integrarea activă şi consistentă în comunitate a tinerilor cu necesităţi speciale, acestora li se oferă posibilitatea de a se exprima, ei încep să se simtă importanţi, iar în cazul când ştii că contezi, apare încrederea că eşti capabil şi că te poţi descurca, apare curajul de a te dezvolta şi de a fi responsabil pentru sine şi cei din jurul tău. Prin povestea Elenei, conturăm impactul pozitiv transformator al intervenției noastre şi promovăm ideea că dizabilitatea nu poate limita visele unei persoane.

****************************************************************

Nici o persoană nu înţelege mai bine un copil decât o mamă. Chiar din momentul în care se naşte şi până la vârsta lui adultă, copilul are o legătură profundă cu mama sa. Şi această conexiune este esenţială pentru dezvoltarea generală şi sănătatea emoţională a copilului.

Relaţia dintre Andrei şi mama sa a fost întotdeauna una specială. O relaţie în care mama a devenit pentru băiat un amalgam de sentimente extraordinare de dragoste şi afecţiune. Iubirea şi grija mamei i-a oferit siguranţă şi l-a transformat pe băiat într-o fiinţă puternică şi încrezătoare, o fiinţă care crede în oameni şi în fapte bune, care acceptă viaţa aşa cum este ea şi se bucură de ceea ce are.

Pe lângă faptul că i-a oferit stabilitate emoţională copilului său, mama lui Andrei, mereu a fost preocupată şi de educaţia acestuia, cultivându-i interesul spre a cunoaşte şi a învăţa cât mai multe şi din diverse domenii. După o perioadă de iniţiere în teologie, în 2016 Andrei a decis să dobândească cunoştinţe şi deprinderi de lucru în bucătărie, împrejurări care l-au făcut să devină beneficiar al Programului de instruire la locul de muncă și angajare asistată a tinerilor din familii social-vulnerabile, inclusiv cu dizabilități, implementat de A.O. “Eco-Răzeni”.

La cei douăzeci de ani ai săi, tânărul a demonstrat maturitate, înţelepciune şi seriozitate. Andrei a fost cel care ne-a convins, odată în plus, că munca dă roade întotdeauna, nimeni şi nimic, nu te poate împiedica să obţii ceva, atunci când tu cu adevărat îţi doreşti acest lucru. Organizarea, perseverenţa şi asiduitatea – sunt elementele fundamentale care îi caracterizează personalitatea tânărului. Proprii fiinţei lui Andrei sunt responsabilitatea şi înţelegerea consecinţelor propriilor acţiuni – lecţii şi valori învăţate ca rezultat al relaţionării sale cu prietenul său patruped, câinele, aliat şi confident al celor mai importante evenimente din viaţa sa.

Dragostea mamei, atenţia altor membri ai familiei, ataşamentul şi loialitatea prietenului de companie – sunt circumstanţe ce au întreţinut mediul sănătos în care a crescut şi s-a format tânărul.

Afecţiunea şi empatia celor dragi îţi oferă încredere, stabilitate emoţională şi capacitatea de a trece prin toate schimbările vieţii, care necesită a fi încurajate împreună cu eforturile de independenţă şi libertatea de a deveni adult.