Rezultate și impact

Asociația Obștească “Eco-Răzeni” a fondat în 2012 prima întreprindere socială de catering în Republica Moldova – „Floare de cireş” SRL, care oferă formare și angajare pentru tineri din categorii defavorizate, în special cu dizabilităţi, din mediul rural. Peste 100 de femei și bărbați tineri sunt deja parte a istoriei noastre de succes. Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină 30 de persoane singuratice în etate și sărace din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săpămână a prânzurilor. În perioada 2013-2019, peste 200 de beneficiari ai cantinei de ajutor social au primit gratuit peste 200 mii de prânzuri.

În 2018 și 2019, circa 5% din banii achitați de către clienții Floare de cireș SRL pentru serviciile de catering au fost direcționați spre asigurarea funcționării serviciului cantina de ajutor social din Răzeni.

Întreprinderea socială are angajate la moment 25 de persoane: 14 femei și 11 bărbați, inclusiv unsprezece tineri cu dizabilități. Întreprinderea socială are două tipuri de activități economice: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră. Întreprindere socială oferă servicii de catering în Chișinău și toate regiunile Moldovei. Întreprindere socială a început activitatea de prestare de servicii de catering, în septembrie 2013 și până în decembrie 2019 a servit aproximativ 2900 de evenimente pentru 353 de clienti care au participat circa 75 mii de persoane. La moment, personalul nostru deservește aproximativ 47 de evenimente lunar și are capacitatea de a deservi maxim cîte 3 evenimente zilnic. 54% dintre clienții noștri au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering, iar 87% dintre aceștia au rămas foarte mulțumiți de calitatea bucatelor și de serviciile de deservire.

Din ianuarie 2015, întreprinderea socială este în proporţie de 89% sustenabilă din punct de vedere financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. În 2015, cifra de afaceri anuală a fost de 50.000 de euro, în 2019 – 280.000 de euro. În perioada 2017 – 2019, 1 EUR investit de donatori străini, a generat 2 EUR sub formă de impozite în bugetul statului moldovenesc. În 2018 și 2019, 100% din prestațiile sociale primite de la stat de către angajații cu dizabilități ai întreprinderii sociale, au fost restituite de către aceștia prin plata lunară a contribuțiilor de asigurări sociale reținute din salariu.

În cadrul întreprinderii sociale, angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, aceștia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiari pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații, și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. Aceștia participă la activități de voluntariat, totodată beneficiază de vizite la spectacole, muzee și excursii prin locurile turistice, vacanțe la mare și la munte.

În septembrie 2015, Floare de cireş a lansat programul de instruire la locul de muncă pentru tinerii cu dizabilități din diferite regiuni ale Moldovei – la fiecare 4 luni, un grup de zece tineri cu dizabilități sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxiliar şi chelner, abilităţile le obţin în procesul de muncă la întreprinderea socială și unitățile de alimentație publică partenere ale programului (de ex. Radisson Blu Hotel Chișinău, Centrul de zi pentru copii și Liceul teoretic din Răzeni). Anual, cîte 30 de tineri cu dizabilități au beneficiat de formare a competențelor profesionale la locul de muncă, dezvoltare a abilităților de viață independentă și asitență în angajare pe piața liberă a forței de muncă.

Floare de cireş este un program amplu de formare profesională care antrenează tineri bărbați şi femei cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, bărbați şi femei învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri, bărbați și femei cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități.

100 de tineri cu dizabilități (47 fete și 53 băieți) din toate regiunile țării și-au îmbunătățit, timp de 4 luni, în medie cu 21% competențele profesionale pentru meseria de bucăt(-ar/-ărească) auxiliar(ă) și în medie cu 9% abilitățile de viață independentă în cadrul programului de instruire la locul de muncă.

În cazul a 79% dintre beneficiari, după instruire, s-a îmbunătățit starea materială pe termen lung datorită faptului că au fost încadrați în cîmpul muncii prin angajare asistată (55 de persoane) sau au urmat alte cursuri de instruire și programe sociale (24 persoane).

Specificăm aici că viziunea Eco-Răzeni este – comunități din Republica Moldova în care fiecare tânăr și tânără, inclusiv din categorii defavorizate, au acces la oportunități de creștere personală și profesională, totodată contribuie activ la dezvoltarea durabilă a acestora.

Întreprinderea socială “Floare de cireș Catering” este laureata competiției “European Citizenship Awards 2018”, categoria “Social Enterprise of The Year 2018”. Gala de înmînare a trofeelor s-a desfășurat la data de 2 decembrie 2018 în or. Gdansk, Polonia. Concursul se află la a III-a ediție și o inițiativă comună a Forumului Civic European și Volonteurope, două rețele europene care promovează cetățenia activă și recunoașterea importanței justiției sociale pentru coeziunea comunităților din Europa. Peste 4 mii de persoane au oferit votul întreprinderii sociale “Floare de cireș”, pentru ca aceasta să ajungă în finala concursului.