Accesul la informaţiile de mediu – este dreptul tău

Ştim cu toţii că avem drepturi precum cel la viaţă, la libertate, la proprietate şi e clar ce înseamnă şi ce importanţă au. Dar cîtă lume ştie că în Constituţie scrie ceva şi de un drept la un „mediu înconjurător sănătos”? şi la ce ne trebuie aşa de mult să existe şi să ni se respecte un asemenea drept? Ei bine, chiar dacă nu este evident, de acesta depinde mult viaţa, sănătatea şi pe termen lung chiar bunăstarea noastră, şi mai ales a urmaşilor noştri.
Dacă ne gîndim la sănătatea noastră, trebuie amintit că mare parte din boli sînt (şi) din cauza poluării din mediul în care trăim şi care ne slăbeşte iar secetele ce devastează ţara, se trag nu din ghinion sau furia naturii ci mai ales din defrişări şi desecări. Înmulţirea dăunătorilor vine de la faptul că omul a distrus mare parte din locul de viaţă a păsărilor sălbatice, reptilelor şi liliecilor şi nu mai are cine mînca surplusul de şoareci şi insecte şi aşa mai departe.
Şi dacă înţelegem toţi că trebuie să luăm în serios protecţia mediului şi că un mediu înconjurător sănătos e un drept important al fiecăruia, de care avem mare nevoie şi pe care trebuie să îl apărăm, va fi mai uşor să se facă cele de trebuinţă acum. Dacă iar mai amînăm, riscăm să „crape buba” şi atunci vom ajunge să simţim fiecare direct şi dureros „pe propria piele” ce înseamnă să nu ai un mediu curat.
Dar ce înseamnă de fapt un mediu înconjurător sănătos? Probabil fiecare se gîndeşte în primul rînd să fie cît mai puţină poluare a aerului, a apelor, a solului. Corect. Dar mai sînt şi alte lucruri importante. De exemplu, să slăbim ritmul cu care consumăm ceea ce există în natură în cantităţi mărginite şi nici nu „creşte la loc” (cum ar fi petrolul sau gazul natural sau minereurile). Sau să o lăsăm mai încet cu modificarea naturii, pentru că orice transformare a mediului natural aduce şi lucruri nedorite, chiar dacă acum ni se pare neînsemnată sau chiar folositoare (defrişarea pădurilor, secarea bălţilor, irigaţiile intensive, îndiguirile, monoculturile agricole, aducerea de plante şi animale străine locurilor).
Un „mediu curat” înseamnă ceva care este nu doar fără gunoaie şi care „arată frumos” ci care şi este cît mai aproape de cum era înainte ca omul să înceapă să schimbe natura. Pentru că fiecare plantă şi animal are un rost, chiar cele pe care le credem „urîte” sau „rele” sau „nefolositoare”, şi cu cît schimbăm mai mult natura cu atît riscăm mai mult să facem rău fără să vrem, chiar nouă înşine, deşi adesea acesta se vede numai în timp mai îndelungat şi în primii ani ni se poate părea că am făcut bine sau că nu am stricat cine ştie ce în natură.
Sînt multe argumente pentru importanţa dreptului publicului de a avea acces la informaţiile legate de mediu şi protecţia lui. E bine ca omul să ştie cît mai multe despre ceea ce îl înconjoară. Nu e doar ca să ne astîmpărăm curiozitatea, ci şi pentru a putea întelege lucrurile şi a nu greşi şi pentru a ne putea feri de rău şi de pagubă pe noi şi pe familiile noastre cînd este să luăm o hotărîre sau să ne luăm măsuri de prevedere pentru a ne păzi sănătatea şi avutul. Iar dacă un rău s-a întîmplat, putem să ne dăm seama de întinderea lui, că altminteri problemele de mediu nu se prea pot toate vedea uşor şi măsura „cu ochiul” şi riscăm să vedem întinderea pagubei prea tîrziu.
Cunoscînd, putem să ne dăm seama ce e bine şi ce nu din ceea ce spun şi fac alţii, inclusiv vecinii, Primăria, Guvernul. Aşa că nu mai prea putem fi păcăliţi de alţii şi îi putem şi „citi” cît de pricepuţi sau corecţi sînt. Nu degeaba se spune că informaţia înseamnă putere şi că adesea informaţia e mai preţioasă ca banii. Numai un om bine informat poate participa în cunoştinţă de cauză la luarea deciziilor de către comunitate şi autorităţi şi doar în felul acesta are şanse să fie luat în seamă şi să facă bine cu ceea ce propune.
În acest sens, Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” a elaborat, în cadrul unui proiect finanţat de Fondul Ecologic Naţional, broşura „Accesul la informaţiile de mediu. Ghid practic pentru cetăţeni”. Broşura conţine informaţii utile, practice şi pe înţelesul tuturor despe: ce sînt, unde se găsesc, sub ce formă şi cum se obţin informaţiile de mediu; ce e de făcut dacă ai greutăţi cu accesul la informaţii şi care sînt căile de a depăşi aceste greutăţi. În partea a II-a a ghidului sînt anexate extrase din legislaţia privind dreptul de acces la informaţiiile de mediu şi apărarea lui, sancţiunile aplicate în cazul încălcării acestui drept, modele de cereri şi reclamaţii administrative, tabel cu date de contact ale unor instituţii de la care putem solicita informaţii de mediu sau ne pot ajuta în cazul lezării lui.
Autorii ghidului au depus eforturile adecvate pentru a asigura o acurateţe cît mai ridicată a informaţiilor, dar nu pot garanta că întregul conţinut este complet, corect şi actual şi atrag atenţia că legislaţia este în continuă schimbare iar practica este neuniformă şi în evoluţie. Conţinutul reflectă legislaţia ţării noastre în vigoare la 01 noiembrie 2007 iar conţinutul lui nu reflectă în mod necesar opinia finanţatorului proiectului.
Ghidul a fost elaborat în baza Manualului practic pentru cetăţeni „Accesul la informaţii şi participarea publicului la luarea deciziilor în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor” (REC România, Bucureşti, 2006) şi Ghidului practic pentru accesul la informaţie „Ai dreptul să ştii” (Centrul Acces-info, Chişinău, 2003).
Ghidul se distribuie gratuit şi poate fi solicitat de la sediul Asociaţiei obşteşti “Eco-Răzeni”: r. Ialoveni, com. Răzeni, MD 7728, Centrul de Informare şi Instruire pentru Tineri „Valul III”.
Telefoane de contact: 027763325 sau 027795146; e-mail: ecorazeni@gmail.com

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI, TENDERE, NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Accesul la informaţiile de mediu – este dreptul tău

  1. stefan zice:

    intodeauna caut referate la biologie dar de fiecare data gasesc altceva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.