Tineri din Ialoveni şi Cimişlia au fost instruiţi cum să organizeze întruniri publice

În perioada 18-20 aprilie, în incinta Complexului de agrement “Stejăriş”, un grup de tineri din raioanele Ialoveni şi Cimişlia, au participat la Atelierul de lucru “Întrunirile publice – factor cheie în dezvoltarea comunitară”, unde au beneficiat de instruire în domeniul organizării şi desfăşurării întrunirilor publice, în scopul de a spori implicarea cetăţenilor în viaţa civică locală. Atelierul de lucru este parte componentă a proiectului “Consolidarea participării civice în raioanele Ialoveni şi Cimişlia”, implementat de Asociaţia Obştească “Eco-Răzeni” cu susţinearea financiară acordată de Fondul Naţional pentru Democraţia din SUA (NED).
Agenda atelierului a cuprins mai multe aspecte, prima zi, 18 aprilie, tinerii au fost implicaţi în diverse activităţi de cunoaştere reciprocă, pentru a asigura o comunicare eficientă pe parcursul desfăşurării atelierului. Pentru început, fiecare membru a făcut cunoştinţă cu ceilalţi membri şi şi-au expus aşteptările şi temerile rezultate în urma participării lor în cadrul atelierului. Exerciţiul a fost moderat de Sergiu Gurău, preşedinte A.O. “Eco-Răzeni” şi coordonator al proiectului. Partea a doua a zilei a fost moderată de Florin Gâscă, coordonator de programe la CReDO, care a explicat rolul şi importanţa întrunirilor publice într-o societate democratică, şi a prezentat un şir de exemple ce relevau statistici şi istorii de success cu privire la respectarea dreptului la libertatea întrunirilor în Republica Moldova.
A doua parte a programului a fost moderată de Grigore Taran, expert independent. La această componentă participanţii au învăţat cum se planifică întrunirile publice şi cum se desfăşoară acestea. La finele fiecării sesiuni, a avut loc evaluarea şi analiza rezultatelor. Serile s-au încheiat cu dezbateri şi jocuri distractive inprovizate de tineri.
În cea de a treia parte a programului, desfăşurată pe 20 aprilie, participanţii au făcut cunoştinţă şi s-au familiarizat cu metodele de desfăşurare a întrunirilor publice, precum cu aspectele teoretice şi practice ale acestora. Pe parcursul acestei zile, şi în urma la toate cunoştinţele acumulate în domeniu, tinerii au fost împărţiţi în grupe, scopul exerciţiului era simularea întrunirilor publice. Fiecare grup a elaborat un planul de acţiuni pentru desfăşurarea campaniei de sensibilizare a publicului şi întrunirilor publice. Exerciţiul a fost moderat de Grigore Taran. La sfârşitul zilei, şi la finisarea planului de acţiuni, fiecare participant a îndeplinit o anchetă ce a vizat evaluare Atelierului de lucru din perioada 18-20 aprilie, exerciţiu moderat de Gurău Sergiu.
În cadrul Atelierului de lucru “Întrunirile publice – factor cheie în dezvoltarea comunitară” au participat 25 de tineri, 20 de tineri din raionul Ialoveni şi 5 tineri din raionul Cimişlia.
Persoanele participante la atelierul de instruire, vor fi implicate pe parcursul lunilor mai-august 2011 în procesul de organizare a unei întruniri publice în localitatea sa.
„În viziunea mea, trainingul la care am participat mi-a îmbogăţit bagajul de cunoştinţe cu informaţii noi pe care le-am primit printr-o metodă neordinară, ce a permis să învăţăm multe lucruri într-un interval de timp foarte scurt. Pe lângă aceasta, am reuşit să înving frica şi temerile din mine pentru a contrazice, opune rezistenţă şi a ataca într-o dezbatere publică”, este de părere Vrajmaş Daniel, participant la atelierul de lucru.

Ecaterina Naconecinîi, Mileştii Mici

Acest articol a fost publicat în NOUTATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.